Här hittar du bilder gratis!

Att hitta bra bilder till din hemsida, din blogg eller ditt epost utskick är inte alltid lätt.
Även om du är en duktig fotograf är tiden ofta begränsad för en egenföretagare och det är lätt att  hoppa över bilden som kan ge din kommunikation just det där lilla extra. På internet finns det en uppsjö med betalsidor där du kan köpa bilder för både en billig och dyr peng. I denna guide har vi valt att samla våra top  5 favoritsidor som erbjuder mängder av bilder helt gratis!

Men innan vi sätter  igång ska titta närmare på upphovsrätt vilka bilder man kan använda och vad du får och inte får göra med bilderna.
Med en enkel Googling kan man alltid hitta den perfekta bilden som du behöver till din marknadsföring. Men eftersom bildena är skyddade av upphovsrätten ( lagen ) så kan får man inte bara ta vilka bilder man man utan man måste fråga om lov.  Att fråga om man får använda bilder är ett jätte bra sätt att skapa marknadsföringsamarbeten.. Creativ Commons licensierade bilder.

Vad är Creative commons?

Kortfattat kan man säga att creative commons  (CC) är ett licensavtal där upphovsmanen anger vilka friheter verket ska ha. Det finns sex stycken olika varianter på licensavtal och här kan du läsa mer om vad de olika licenserna innebär:

http://www.creativecommons.se/om-cc/licenserna/

Titta på filmen som förklarar allt om Creative commons.

https://youtu.be/Yd9dP3vlOyk

Creative commons 0

De flesta av bilderna i vår guide är vad man slarvigt brukar kalla “CC0”, det vill säga verk där kreatören har av avsagt sig all upphovsrätt. Med andra ord får du använda bilden både i privat och kommersiellt syfte utan att ange vem som har tagit den eller var den kommer i från. Du får editera bilden, alltså göra om den lägga på text, filter osv. Men av ren artighet tycker vi att det kan vara trevlig att berätta var bilden kommer ifrån men det är alltså ingen måste.

Ok, nu när vi har fått en grundläggande förståelse för vilka bilder man får använda och hur så sätter vi igång!

Marknadsförsingtips top 5 bästa källor till gratisbilder

Gratisography

http://www.gratisography.com

Här hittar du en bra blanding av både knasiga och riktigt snygga bilder.

Bilderna är gratis, du behöver inte ange vem som är upphovsman eller var bilden är hämtad. Du får inte hävda att det är du som tagit bilderna, sälja dem vidare eller använda dom i suspekta sammanhang. Men i örvig är det bara att köra på!

Här kan du läsa mer om vad du får och inte får göra med bilderna från Gratisgrapy:

http://www.gratisography.com/terms.html

Även här kan man om man vill donera en slant till en kopp kaffe.

Picjumbo

https://picjumbo.com/category/business/

När du klickar på bilder kan du även välja att twittra om att du hittat en bra bild på siten.

De tillhandahåller en färdig tweet men en länk till sidan.

Du kan även köpa ett premium medlemskap på sidan och vissa av bilderna är det fritt fram att

Här kan du läsa mer om vad du får och inte får göra med bilderna från Picjumbo här:

https://picjumbo.com/faq-and-terms/

We function

http://wefunction.com/category/free-photos/

We function bjuder på 4 grymma volymer av bilder. Här hittar du här en skön blandning av allt mellan himmel och jord! Kvaliteten är varierande men alla bilderna är perfekta att använda som grund när du ska bildsätta din sida eller blogg! Det bästa av allt är att bilderna kommer med en så kallad WTFPL licensiering vilket helt enkelt betyder att du kan göra vad du vill med dem. Läs mer om WTFPL här:

http://www.wtfpl.net/about/

Unsplash

https://unsplash.com/

Här är bilderna otroligt snygga och håller en grym kvalitet!

Även dessa bilder är publicerade under Creative common zero (CC0) så här är det fritt fram att använda bilderna som du vill. På Unsplash sidan  hittar du även en kategori som de kallar “Made with Unsplash” här hittar du massa inspiration för vad du kan göra med bilderna.

Läs mer om användarvilkoren för Unsplash här:

https://unsplash.com/license

Inspiration från Unspladsh:

https://madewith.unsplash.com/?utm_source=unsplash&utm_medium=referral

Super famous

På superfamous hittar du bilder av lite mer konstnärlig karaktär.

De är publicerade under Creative Commons Attribution 3.0 license. Licensen innebär: att du får använda bilden, sprida och kopiera den utan att fråga men du måta ange vem som är skapare/upphovsman och du får inte bearbeta bilden.

http://images.superfamous.com/

Tips: Är du fotograf och vill få ut dina bilder kan en bra idé vara att skapa ett eget konto och ladda upp egna bilder för att få spridning på dom.

Glöm inte! Det är alltid bra att läsa användarvillkoren.